Etapa I:

Strategie inovativa de dezvoltare biotehnologica si concept autentic pentru realizarea de farmaceutice pe baza de extracte entomologice; realizare modele experimentale integrate


Scop:

exploatarea unor resurse entomologice specifice pentru obtinerea de produse farmaceutice inovative cu raport eficacitate/toxicitate superior, utilizand biotehnologii selective de extractie si preparare a complexelor bioactive.

Valorificarea biotehnologica a surselor entomologice s-a realizat prin tehnici de extractie si purificare a biomasei ce presupun prelucrarea acesteia in vederea optimizarii randamentului de extractie a principiilor active.

Acestea directioneaza procesele de obtinere a preparatelor entomologice catre anumiti compusi bioactivi cu semnificatie catre aplicatiile terapeutice abordate:

complexul mucopolizaharidic
complexul proteolitic
complexul lipoproteic

S-au caracterizat analitic si au fost testate actiunea biologica particulara => identificare structurilor entomologice biologic active pentru fiecare tip de preparat si s-au definit efecte biologice feedback design biocomponent - functie biologica.

S-au realizat specificatiile tehnice ale complexelor entomologice in vederea stabilirii unor parametri standard analitici si microbiologici pentru monitorizarea si standardizarea in continut a entitatilor structurale unice corespunzatoare fiecarui preparat.

Pe baza specificatiilor tehnice pentru materiile prime entomologice, s-au initiat studii de stabilitate conform normelor in vigoare.

Cercetările in vitro efectuate la nivel celular si acelular au demonstrat:

Ca urmare a datelor tehnologice si experimentale privind extractia selectiva si activitatea biologica evidentiata “in vitro”, s-au demarat studii preliminare de pre-formulare pentru compatibilizarea ingredientilor in vederea conditionarii complexelor entomologice bioactive sub forma unor produse de uz topic si rectal.

Biotehnologiile de obtinere a preparatelor entomologice, impreuna cu studiile de caracterizare avansata a acestora, cuprinzand analize de laborator si tehnologii proprii, testele de evidentiere a mecanismelor de actiune a bioproduselor la nivel celular si studiile preliminare de formulare ofera o baza solida pentru dezvoltarea in etapele urmatoare a produselor inovative cu potential terapeutic marcant si efecte / reactii secundare reduse.